– Nå må vi få brakt på det rene: Hva har skjedd, og hvem er ansvarlig, sier leder av kontrollutvalget Mons Tore Nakken (Ap).

Kontrollutvalget skal diskutere konsulentsaken på møte senere i januar, og lederen forteller at utfallet kan bli ett av følgende:

  • Ekstern granskning

  • Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen) blir bedt om å granske

  • Saken blir politianmeldeldt

  • Saken legges frem for kommunestyret

– Det er ikke opp til meg, vi får se hva utvalget kommer frem til, sier han.

I romjulen skrev vi at en rammeavtale om konsulentbruk i gamle Øygarden kommune opprinnelig estimert til ti millioner kroner, har endt opp med å koste over 70,8 millioner kroner.

Dagens kommune betaler vel åtte millioner kroner på denne avtalen.

Onsdag fikk Nakken, nestleder i kontrollutvalget Inge Kausland (H) og ordfører Tom Georg Indrevik (H) intern orientering fra kommunedirektør Rune Lid og økonomisjef Anne Erdal om saken.

Frustrert og oppgitt leder

– I kontrollutvalget har vi fått orientering fra innkjøpsavdelingen i hvert eneste møte, men akkurat dette var helt nytt for oss, sier Nakken, og legger til:

– Det var overhodet ikke noe positivt med oppslaget Vestnytt hadde om konsulentbruken, og vi ser alvoret i det. Nå må alt komme frem.

Konsulentbruken er ikke den eneste avtalen der gamlekommunen har brukt flere titalls millioner mer enn opprinnelig tenkt. Rett før kommunesammenslåingen ble det kjent at det blant annet var brukt mer enn 75 millioner kroner på en veg- og vedlikeholdsavtale opprinnelig verdt seks millioner.

– Da de forrige overskridelsene ble kjent, ville det ikke vært logisk å undersøke om det gjaldt flere avtaler?

– Jo. Det ble ikke gjort. Vi visste ingenting før nå.

– Dette er ulovlig

Nakken er bestemt på at omfanget av konsulentbruken er ulovlig, slik den gamle administrasjonen har medgitt at tidligere avtaler også har vært.

– Vi kan ikke bare gå videre uten å få frem hva som har skjedd, slår lederen av kontrollutvalget fast.

Samtidig tar han forbehold om at det ikke er opp til ham alene å avgjøre hva som skjer videre.

– Det hjelper ikke å argumentere med at gamle Øygarden hadde mye midler inn i den nye kommunen, når alt var bundet opp. Det ser vi konsekvensene av nå, med upopulære vedtak som nedbemanningen i kommunen og bestilling av vurdering av skolenedleggelse, sier Nakken.

Ordfører Tom Georg Indrevik (H) forteller at han så langt er trygg på dagens innkjøpsavdeling, men ønsker fortsatt forsikringer etter de nye avsløringene. Foto: Anne Jo Lexander (arkiv)

Ekstraordinært formannskapsmøte

Mens kontrollutvalget har ansvar for å se nærmere på hva som er gjort, sier ordfører Tom Georg Indrevik (H) at hans oppgave er å se fremover for dagens kommune.

Kommende mandag har han kalt inn til ekstraordinært formannskapsmøte, der konsulentsaken er én av tre saker som skal opp.

– Mitt hovedfokus er å sikre at vi har rutiner i den nye kommunen som sørger for at vi ikke går utover rammeavtaler vi har inngått, og hvordan - etter min politiske mening - vi reduserer konsulentbruk i administrasjonen, sier Indrevik.

– Ble du forundret over noe i onsdagens orientering?

– Jeg er selvsagt overrasket over omfanget, men det som kom frem i Vestnytt ga et korrekt bilde av situasjonen. Nå er min jobb å sørge for at vi ikke kommer i lignende situasjoner.

– Dagens kommune bruker fortsatt HR Prosjekt og Asplan Viak?

– Ja, det er knyttet til avslutning av pågående prosjekter vi har arvet fra den tidligere kommunen, svarer Indrevik.

Det har ikke lyktes Vestnytt å få tak i verken økonomisjef Anne Erdal eller kommunedirektør Rune Lid for en kommentar.