– Når du ser på nedskjæringene i dagens kommune, er det forferdelig beklagelig å høre at det ble sløst med penger, sier Anne-Elin Dale.

Hun satt i kommunestyret i gamle Øygarden kommune for Arbeiderpartiet, og var den som tok opp spørsmålet om bruken av rammeavtale for grunnarbeid og veivedlikehold.

– Skremmende sløsing

Tirsdag kunne Vestnytt fortelle at den gamle kommunen har brukt over 70 millioner kroner på en konsulentavtale estimert til ti millioner kroner. Dette gjør Dale svært forbauset.

– Summene er langt over det som er avtalt. Jeg blir overrasket når jeg hører hvor mye det egentlig dreier seg om. Pengene kunne vært brukt på en annen måte, og det burde vært kontroll på bruken, sier hun, og utdyper:

– Når jeg ser på forslagene om stenging av skoler og andre nedskjæringer i dagens kommune, blir jeg både sint og lei meg. Det er så lett å skjære ned hos dem som krever minst. Å bygge nytt rådhus hører ingen steder hjemme når våre syke må ligge på dobbeltrom på sykehjem. Kommunesammenslåingen skulle aldri ha skjedd.

– Må følge lover og regler

– Den tidligere rådmannen sier at politikerne var fullstendig klar over pengebruken på konsulentene, stemmer det?

– Vi ble klar over det i slutten av 2019 da vi stilte spørsmål om rammeavtalene i kommunestyret, og om kommunen fulgte lover og regler.

Hun understreker at hun er svært glad og takknemlig over alle prosjektene gamlekommunen klarte å få gjennomført før kommunesammenslåingen.

– Men kommunen må følge lover og regler, og holde rammeavtaler og gjøre som regelverket sier skal gjøres. Vi kan ikke forvente at innbyggerne følger loven, om ikke vi gjør det selv, sier hun.

Andreas Kallekleiv (H) synes det er vanskelig å skulle si noe om konsulentbruken. – Jeg regner med at administrasjonen har gjort alt i henhold til lover og regler, sier han. Foto: Karstein Sæverås (arkiv)

Må stole på administrasjonen

Andreas Kallekleiv (H), som er dagens leder av utvalg for samfunnsutvikling, satt også i kommunestyret i gamle Øygarden kommune, og som medlem i tilsvarende utvalg, utvalg for drift og samfunnsutvikling.

Han sier det er vanskelig å uttale seg i denne saken, annet enn at han regner med at administrasjonen har gjort alt i henhold til lover og regler for å gjennomføre vedtak som politikerne gjorde.

– Har det skjedd at dere politikere har reagert på konsulentbruken?

– Dette er lenge siden, så det er vanskelig å huske. Men jeg har forstått det slik at de som jobber med dette har vært en liten gruppe, så det har vært behov for flere konsulenter for å gjennomføre prosjekter, uten at jeg har vært kjent med størrelsesordren, sier Kallekleiv.