Det sier Stefan Jensen, etter at han mandag fant et dødt lam som trolig er drept av en hund.

– Lammet har bitemerker på bakkroppen og frambeina. Alle beina er knust, og hele underkjeven er bitt rett av. Det kan ikke være noe annet enn hund.

Trist for barna

Jensen eier et knippe villsauer sammen med Ivar Einarsen. Sauene går ute i Kolltveitmarka på Sotra.

– Vi er ofte borte og ser til sauene sammen med barna. Det var ikke hyggelig verken for oss eller barna å finne det døde lammet, sier han.

Lammet, som ble født for kort tid siden, er trolig drept på lørdag eller søndag. Sotra er en øy helt uten store rovdyr, derfor utelukker Jensen at det kan være noe annet enn en hund som står bak drapet.

Ni år gamle Martin Jensen har hatt mye med sauene å gjøre. Dette bildet er tatt fem minutter før de fant det døde lammet. Foto: Stefan Jensen

– Villsauene går på inngjerdet område, men det er en populær tursti her. Det er kjekt at folk benytter naturen her, men de må passe på å holde hundene i bånd, sier han.

Båndtvang

Stefan Jensen møter ofte på løse hunder i nærheten av sauene. At det er båndtvang mellom 1. april og 20. august nettopp for å beskytte lam, er det mange som ikke bryr seg om.

– Hundene går rundt uten bånd, og flere ganger har jeg opplevd at hunder har lagt på sprang etter sauene. Alle hundeeiere jeg treffer, sier at «min hund gjør ikke sånt». Men hunder har instinkter som er vanskelig å trene bort, sier villsau-eieren.

Det bekrefter biolog Rune Fjellanger.

– Å jage og bite sau, er naturlig adferd for hund. Vi må huske på at de i utgangspunktet er rovdyr. Derfor kan slikt skje med en hvilken som helst hund, av hvilken som helst rase, sier Fjellanger ifølge forskning.no.

Vil koble inn politiet

Jensen peker på at instinktene kan slå særlig sterkt inn under lamminga.

– Da er det blodlukt som kan trigge hundene ganske kraftig.

Det er uvisst hva slags hund som tok lammet de fant mandag. Jensen tror ikke det vil føre til noe å melde saken til politiet. Men han varsler at lovens lange arm vil bli koblet inn i framtiden.

– Ser jeg en eneste løs hund til, konfronterer jeg eieren og melder det til politiet, om det så bare er en chihuahua.

Han minner om at saueeiere kan ta i bruk drastiske virkemidler dersom hunder som jager sau ikke lar seg stoppe.

– Da kan vi faktisk avlive hunen på stedet for å stoppe den.

Stefan Jensen (bildet) og Ivar Einarsen har noen få villsauer gående i Kolltveitmarka. De opplever stadig problem med løse hunder. Foto: Privat

Jensen og Einarsen har bare noen få villsauer gående i Kolltveitmarka. Også tidligere har de mistet sau på grunn av løse hunder.

Kan dø på flukt

– Vi har funnet sprengt sau som åpenbart har blitt jaget av hund. De kan dø av høy puls og av at magen presser på lungene, spesielt om de springer i nedoverbakke, sier Jensen.

De har ikke mange sauer å ta av, og det kommer bare noen få lam hvert år. De går til eget bruk som pinnekjøtt og fårikål.

– Og så er det kos for ungene. Men det er ikke mye kos å finne et lam som er drept. Ungene syntes det var kjempetrist.

Villsauer kan være tøffe, og flokken har en vær som beskytter dem. Men om hunden legger på sprang, har selv ikke væren mye å stille opp.

– Da taper det lammet som springer saktest, sier han.

Jensen varsler at de kommer til å se til sauene enda hyppigere i tiden framover.

– Folk må holde hundene sine i bånd, sier Stefan Jensen til Vestnytt.

Egen hundelov

Båndtvangen for hund om våren og sommeren gjelder i utgangspunktet alle hunder, uansett om det er i tettbygde strøk eller på fjellet. Unntakene er få, og omfatter blant annet redningshunder, politihunder og hunder brukt under jakt.

Vil du vite mer om reglene som gjelder hundehold, finner du hele loven her.

Villsauene er hardføre, men har lite å stille opp med dersom en hund tar opp jakten. Bildet er fra fjorårets lamming. Foto: Stefan Jensen

Lik Vestnytt på Facebook