Det er ikke alle forunt å få så mye blest på sin første arbeidsdag. Rundt 100 barnehagebarn sørget for at den gedigne brannbamsen fikk perfekt start på jobben i Sotra Brannvern.

– Det var veldig gøy å treffe Bjørnis. Han var grei og snill, sier Nora Sommer Magnussen (5), Meline Kårtveit Hauge (5), Kasper Aase Solsvik (4) og Maud Elise Haugstvedt (5) fra Ågotnes barnehage.

Lokal kjendis

Torsdag i forrige uke hadde Bjørnis sin første arbeidsdag hos Sotra Brannvern.

Avdelingsleder Ove Geir Stusdal i forebyggende avdeling ved Sotra Brannvern. Foto: Erik Bentdal Støverud

– Vi er storfornøyde med at Bjørnis har begynt å jobbe hos oss. Han skal være med på ulike arrangement, barnehagebesøk og lignende. Han kommer til å bli en lokal kjendis, sier avdelingsleder Ove Geir Stusdal i forebyggende avdeling ved Sotra Brannvern.

Barn fra Naustvika barnehage, Ågotnes barnehage og Kårtveitpollen barnehage møtte opp på Ågotnes brannstasjon for å ønske storsjarmøren velkommen. – Jeg synes han var litt skummel, men det gikk bra. Jeg har en bamse hjemme. Den er ikke skummel, sier Kasper Aase Solsvik.

– Vi har vært på brannstasjonen før også. Da fikk vi se på alle brannbilene. Så fikk vi brannhjelmer, legger Nora Sommer Magnussen, Meline Kårtveit Hauge og Maud Elise Haugstvedt til.

Nora Sommer Magnussen (5), Meline Kårtveit Hauge (5), Kasper Aase Solsvik (4) og Maud Elise Haugstvedt (5) fra Ågotnes barnehage synes det er stor stas å besøke brannstasjonen på Ågotnes. Foto: Erik Bentdal Støverud

Har 14 tvillingbrødre

Brannbamsen, som flyttet til Sotra i forrige uke, er én av 15 nye maskoter i full størrelse som skal fordeles på brannstasjoner rundt om i landet.

Maskotene er en del av «Det store brannløftet», der Gjensidigestiftelsen har bevilget totalt 350 millioner kroner til ulike brannforebyggende tiltak. Sotra Brannvern ble tildelt 122.000 kroner til forebyggende arbeid rettet mot barn og unge.

– Av dette beløpet utgjør den store Bjørnis-bamsen cirka 100.000 kroner. Det resterende beløpet blir brukt på brosjyremateriell og andre effekter. I løpet av våren har vi hatt opplæringstiltak for førskolegruppene i barnehagene og brannvernundervisning for tredje- og sjetteklasser i Fjell og Sund. I høst tilbyr vi brannvernopplæring for alle niendeklassene, sier Ove Geir Stusdal.

Startet i det små

Målet er at bamsene skal bidra til å styrke brannvesenet sitt forebyggende arbeid rettet mot barn.

Prosjektleder Rikard Heimen i Bjørnis-prosjektet sørger for at 15 utgaver av den store bamsen får seg jobber over hele landet. Én av bjørnene er nå på plass på Sotra. Foto: Bjørnis-prosjektet

Brannbamsen Bjørnis er utviklet for å møte barn sine behov for omsorg og trygghet ved brann og andre ulykker, og gi barn og voksne gode råd om brannvern.

– Det startet med utdeling av små trøstebamser til barn som var involvert i branner og andre ulykker, men vi skjønte raskt at Bjørnis også kunne brukes i det forebyggende arbeidet, sier prosjektleder Rikard Heimen i Bjørnisprosjektet.

Brannmester Børre Brekkvassmo med en av de mindre utgavene av Bjørnis. De små bamsene bor i brannbilene, og kommer til nytte når Sotra Brannvern rykker ut på oppdrag der små barn er involvert. Foto: Erik Bentdal Støverud

Han jobber som brannmann i Trøndelag brann- og redningsteneste, der prosjektet startet.

– Vi har hatt maskoten i noen år, og har hatt stor nytte av den. For barna blir Bjørnis levende og virkelig. De elsker ham. Dette gjør det mulig for oss å kommunisere med barn på et nivå vi ikke har vært i stand til før, seier Heimen.

Bjørnis var i storform under møtet med barna på Ågotnes brannstasjon. Han hoppet og danset rundt. Bamsen kan naturlig nok ikke snakke, men ifølge prosjektleder Heimen var hovedpersonen svært fornøyd med sin første dag på jobb.

– Bjørnis formidlet til meg at dette var noe av det største han har opplevd. Han hadde det kjempekjekt og gleder seg til å jobbe i Sotra Brannvern, sier Heimen.

Det var ikke tvil om at Bjørnis var svært populær hos barna. Foto: Erik Bentdal Støverud
Barna fikk lov til å prøve brannslangen. Her får Thea Bringedal (4) fra Kårtveitpollen barnehage kyndig veiledning fra brannkonstabel Per Malvin Wichmann. Foto: Erik Bentdal Støverud
Rundt 100 barnehagebarn sørget for at Bjørnis fikk en strålende start på sin nye jobb i Sotra Brannvern. Foto: Erik Bentdal Støverud
Feierformann Torbjørn Borgen, feiersvenn John-Erik Mæland og leder Ove Geir Stusdal i forebyggende avdeling gleder seg over å ha fått en ny kollega i Sotra Brannvern. Foto: Erik Bentdal Støverud