Onsdag samlet 95 femteklassinger seg til sjakkturnering. Skolene som deltok, var Toftøy, Foldnes, Knappskog fra Øygarden og Hanøy skole fra Askøy.

Knappskog-lærer Monica Lauvik Fjeldstad er selv en engasjert sjakkspiller. Hun synes dagen var storartet.

– Det som er spesielt, er at dette er barn som ikke er vant til å være på turnering, men de var veldig flinke. De var helt stille da de spilte. Det var helt fantastisk. Lærere er ikke vant til at barna sitter så konsentrert, sier hun og ler.

Samhold og deltagelse i fokus

I turneringen ble det brukt et poengberegningssystem som premierte deltagelse fra flest mulig i klassen, fremfor «spissing av laget».

– Her hjelper det ikke at noen i klassen er kjempegode i sjakk. Hele klassen må løftes frem for at laget skal hevde seg. På forhånd har klassen tid på seg til å øve og bygge opp et lag med samhold og deltagelse i fokus, skriver Jorunn Brekke fra Norges Sjakkforbund i en e-post.

Hun er prosjektleder for Skolesjakken.

Vinnerlaget jubler for seieren i sjakkturneringen. Foto: Monica Lauvik Fjeldstad

Brekke opplyser at det var klasse 5A fra Foldnes skule som vant turneringen.

Andreplassen gikk til Hanøy skole, tredjeplassen til Toftøy skule, og de øvrige to delte fjerdeplassen (Foldnes skule 5B og Knappskog skule).

Lauvik Fjeldstad legger til at elevene har forberedt seg på turneringen i godt og vel en måned.

– De hadde fått undervisningsmateriell fra Skolesjakken på nyåret, så de har forberedt seg og spilt tidligere. De kunne reglene på forhånd, men det var nok mange som lærte mye på de fire rundene de spilte i dag, sier hun.