– Vi har bra belegg og jeg føler at folk er blide selv om det regner, de vil heller være her enn i heten i Italia. De kommer uansett ikke hit for å slikke sol, men for å oppleve norsk natur, sier Marianne Haukeland på Skogtun camping.

– Billigere enn i Polen

– Vi har funnet ut at Norge ikke er så dyrt, så lenge du ikke kjøper alkohol og unngår å spise på restauranter. Å campe her er billigere enn i Polen og det er ikke så overfylt av folk som i hjemlandet, sier Thomas.

Etter tre ukers ferie oppover langs vestkysten av Norge, slapper han og familien av de to siste dagene på Skogtun camping, på vestsiden av Sotra, før de returnerer til hjemlandet.

Thomas og Ola med barna Franek (7) og Hania (5) fra Polen valgte Skogtun, før de returnerer til hjemlandet. Foto: Inger Elise J. Økland

Når Vestnytt er innom campingplassen bøtter regnet ned. Det virker ikke som om været plager dem nevneverdig.

– Heldige med været

– Vi har vært heldige værmessig, dette er første dagen med regn, forteller de.

Familien fra Polen er overrasket over hvor rimelig det er å glampe i Norge. På Skogtun har de lavvoen i tre og uteområdet helt for seg selv. Foto: Inger Elise J. Økland

– Kombinasjonen av sjø og fjell er unik i Norge. Barna elsker ferger, fosser og fiske. Og det å kunne leke i snøen om sommeren er spesielt for dem. Vi vil se mest mulig natur før den forsvinner, sier Thomas og viser til at naturen enten bygges ned eller blir ødelagt av klimaendringene.

De vil tilbake til Norge neste år, men etter å ha brukt en tredel av ferien på kjøring, vil de i stedet finne ett sted å campe hele ferien. Erfaringen er at presset på campingplassene er mindre, jo lenger nord du orker å kjøre.

Vil se solfylte fjorder

– Det er min skyld at vi er her, ler Christiane Vast mot kjæresten Gerrit Meyer.

Det er bedre vær lenger sør, men også mer folk, erfarer også de.

– Først etter at vi hadde bestemt oss for å dra hit fikk vi høre at Bergen er den byen i Norge hvor det regner mest? sier Gerrit spørrende.

Paret fra Bremen i Tyskland har bare vært kjærester i to måneder og det er deres første ferie sammen. Det er også Gerrits første norgestur.

Ombygd bil

De sitter under et «partytelt» utenfor Christianes hjemmebygde campervan, som hun har hatt i tolv år. De siste seks årene har hun feriert med den i Norge.

– Jeg elsker Norge! Vi valgte denne campingplassen fordi den ligger nær Bergen, og vi liker at den ikke er flat. Jeg vil heller bo på et sånt koselig og fint sted enn på et overfylt, stort hotell med svømmebasseng, sier hun.

– Vi håper at regnet letter litt i morgen slik at vi kan ta turen inn og se byen.

Ellers tar de ferien som den kommer de neste ukene, og håper å se solfylte fjorder og «nice views».

Det er ikke akkurat et yrende liv på campingplassen denne regnfulle tirsdagen. Foto: Inger Elise J. Økland
Foto: Inger Elise J. Økland

– Flere utlendinger

Mens Skogtun camping er avhengig av dropin-gjester, er de to andre campingplassene hovedsakelig basert på helårsavtaler.

– Det er et trist vær, midt i fellesferien. Veldig få av de med faste vogner er her. Så har du tyskerne og andre utenlandske, som kommer uansett, sier Kristina Simonsen Halvorsen på Trollvatn camping helt nord i kommunen.

De har 47 faste vogner stående på helårsbasis og kun plass til noen få biler ekstra for døgnleie.

– Vi merker det når det er dårlig vær, ja, sier Nils-Magne Tofterå på Tofterøy camping, som har hundre faste plasser sør i kommunen.

Ikke mange av de faste er der. De få dropin-plassene og hyttene er derimot fullt utleid, og det har vært merkbart flere utlendinger enn vanlig, sier han.