Gir naturen deg spirituelle opplevelser? Del disse stedene med forskerne

Forskere vil sammenlikne hvordan spanjoler og nordmenn bruker naturen.

Publisert: Publisert:

Enten du går søndagstur, eller sykler hver dag til jobb. Hvordan bruker du egentlig naturen rundt deg? Her fra Seløyna. Foto: Trine Syltøy

  • Anne Jo Lexander

Men, ikke hvilken som helst natur.

Fordi gamle Øygarden kommune er del av Nordhordland UNESCO Biosfæreområde, vil forskere ved Universitetet i Bergen vite hvordan du bruker naturen i dette området.

Les også

Rekordmange dukka opp i turløypen på den nasjonale turdagen

Les også

Vil gjøre business på klassisk Sotra-vær

Gjennom et kart på nett kan du vise forskerne: «Her sanker jeg planter, ville bær eller sopp», «Her gir naturen meg nye tanker, ro og spirituelle opplevelser» og på den måten fortelle hva naturen betyr for deg.

Inger Elisabeth Måren ved UiB er prosjektansvarlig for spørreundersøkelsen om naturgode i Nordhordland. Foto: privat

– Vi vil vite hvordan folk bruker naturen og verdsetter naturen i Nordhordland. Hvilken type natur setter folk pris på? Hva slags betydning har denne naturen for dem?, spør prosjektansvarlig Inger Elisabeth Måren ved UiB.

Hun håper på god respons på spørreundersøkelsen, slik at forskerne får en oversikt over hvilke områder som brukes og til hva, og hvilke områder som brukes mindre.

Nordhordland UNESCO Biosfæreområde er en av 701 offisielle bærekraftsområder i verden. I tillegg til at undersøkelsen kan være til hjelp for lokal arealplanlegging, vil det være interessant for forskerne å se om og hvordan naturgodene verdsettes her på Vestlandet sammenliknet med biosfæreområder i Spania eller Kina, mener Måren.

Forskerne vil også være på biblioteket på Rong 25. februar og 16. mars for å fortelle om prosjektet, og hjelpe deg som ønsker å være med, men trenger hjelp til å komme deg på nett.

Publisert:

Les også

  1. Øygarden vert del av Norge sitt første biosfæreområde

  2. Vil bruka 660 millionar på landanlegget i Øygarden

  1. Nordhordland
  2. Natur
  3. Øygarden