Én av adressene er på Sotra. En annen er på Askøy, og resten ligger i Bergen.

«Ti personer ble onsdag pågrepet i en større aksjon rettet mot arbeidsmarkedskriminalitet i virksomheter tilknyttet transport og distribusjonsbransjen.»

Det skriver Vest politidistrikt i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Pågrep avisbud

– En av de ti personene som er hentet inn av politiet, ble pågrepet i Fjell kommune. Vi har pågrepet både avisbud og bakmenn som har organisert aktiviteten, sier talsperson for A-krim i Hordaland Øystein Andersen.

Han beskriver saken som stor både i beløp og omfang.

Andersen sier til Vestnytt at saken dreier seg både om fiktiv fakturering for distribusjon av aviser og forfalsking av dokumentasjon om bruk av arbeidskraft.

– Det dreier seg blant annet om folk som har gått på stønad fra Nav og samtidig har jobbet som avisbud i en slik utstrekning at de ikke hadde krav på trygdeytelser, sier Øystein Andersen til Vestnytt.

Artikkelen fortsetter nedenfor faktaboksen.

Falske fakturaer

Andersen opplyser at en medhjelper har lagt til rette og fungert som bindeledd mellom myndighetene og et firma som er involvert i saken. Bakmannen skal ha laget falske fakturaer og ansettelseskontrakter.

– Siktelsen gjelder blant annet systematisk fiktiv fakturering og skatte- og avgiftsunndragelser i millionklassen. I tillegg er flere personer siktet for omfattende Nav-bedrageri for til sammen nærmere fire millioner. Aksjonen var koordinert av det tverretatlige samarbeidet i A-krim Hordaland og ledet av politiet, heter det i pressemeldingen.

Andersen sier at han ikke kan gå ut med detaljer om hvordan Schibsted Distribusjon er trekt inn i saken.

– Mistanken knytter seg til et godt organisert nettverk med flere profesjonelle aktører og medvirkere som vi mener har fått urettmessige stønader. Vi mener de har unndradd skatter og avgifter på bekostning av fellesskapet, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Vest politidistrikt i pressemeldingen.

Det er ventet at etterforskningen av sakene kommer til å være tidkrevende.

Ikke mistenkt

Trond Håkon Norheim opplyser til Vestnytt at Schibsted ikke er direkte involvert i saken, og at selskapet ikke er mistenkt. Det er underleverandører i distribusjonskjeden som er pågrepet onsdag.

– Vi kjenner heller ikke omfanget, sier Norheim. Han opplyser onsdag ettermiddag at Schibsteds kunder ikke skal berøres av saken. Det betyr at avisene skal ut til husstandene som normalt. Både Vestnytt og Bergens Tidende er eid av Schibsted, og det er Schibsted Distribusjon som leverer disse papiravisene.