Foto: Jakob Østheim / Forsvaret

Natt til torsdag 8. november skjedde det som ikke skulle kunne skje. KNM «Helge Ingstad» kolliderte med tankskipet Sola TS i Hjeltefjorden, rett utenfor Stureterminalen.

Tankskipet kunne fortsette til destinasjonen sin etter sammenstøtet. Fregatten, med et mannskap på 137, lå igjen i fjæresteinene litt nord for terminalen.

Hevingen av fregatten, som nå ligger nesten helt under vann, er blitt utsatt til over jul grunnet værforhold.

Her er noe av det andre Vestnytt skrev om i oktober:

  • Langøy friluftsbarnehage, med fem egne båter, krysser fingrene for lovendring i sikkerhetslovene til sjøs. De nåværende forskriftene tilsier at barnehagen må skaffe utstyr og sende ansatte på flere kurs anslått i hundretusenkroners-klassen. Barnehageeier Lise Lauvik nekter å sette båtene på land for å følge regler beregnet på store rederier. Etter påtrykk fra blant annet barnehageeier-far Hans Lauvik og stortingsrepresentant Tom-Christer Nilsen (H) fra Askøy skal Sjøfartsdirektoratet utrede nye regler i 2019.

  • Oppdrettsnæringen protesterer mot trafikklyssystemet, og mener de er urettmessig satt i feil sone. I oktober bevilget kommunene gjennom Havbruksfondet 1,25 millioner kroner til en studie som skal se på hvordan regionen kan komme seg ut av rød sone.

Barna i Langøy barnehage nyter godt av barnehagens fem båter. Det ønsker barnehageeier Lise Lauvik å fortsette med.
Oppholdet på Sundheimen sjukehus ble en belastning for Jorunn Tvedt (80). Foto: Anne Jo Lexander
  • Direkteruten 23E gjennom Knappetunnelen fikk skryt av Fjell-ordfører Marianne Bjorøy for at den sparer pendlere mellom Straume og Sandsli en halvtime daglig. Den eneste bekymringen er at få virker å kjenne til ruten.

  • Lokale bedrifter er optimistiske, og venter hundre nye jobber, viser konjunkturbarometeret. Den samme optimismen preget oljemessen OTD.

  • Skissene for det nye kjøpesenteret i Sund ble lansert.

  • Jorunn Tvedt (80) ønsker seg en skriftlig unnskyldning for uverdig behandling på Sundheimen, men får ingen. Hun får imidlertid støtte fra pasientombudet.

November:

  • Miljøsyndere mangler folkeskikk, uttalte SVs Symphorien Pombe. Det etter at Sund kommune kunne opplyse at de hadde minst seks forliste båter i kommunen, og slet med enten å finne eiere, eller å få dem til å heve vrakene.

  • De nye fotoboksene ved Spjeld knipset bilister for 700.000 kroner på bare tre måneder. Det var tre ganger så mange forelegg sammenlignet med de to fotoboksene ved riksveg 555 på Straume i hele 2018.

Fotoboksene ved Spjeld håver inn penger. Foto: Erik Bentdal Støverud
En epoke er over etter at Kårtveit skule ble jevnet med jorden.
Vi var på besøk hos Stranda barneskule for å se hvordan de jobbet med å få elevene til å lese mer. Foto: Anne Jo Lexander

Desember:

For Grethe-Karin Hellesund Eide er fotballbanen hennes lille fristed. Foto: Anne Jo Lexander
En noe utradisjonell Rødhette og ulven-forestilling var blant kulturbegivenhetene før jul. Foto: Magnus Buseth Danielsen
Klokkarvik barnehage demonstrerte mot bilister med høy fart. Foto: Erik Bentdal Støverud