Næringslivet skriker etter kompetent arbeidskraft. Men de legger ikke til rette for at ungdom skal få innpass i arbeidslivet, mener Ungdommens kommunestyre i Øygarden. Dette har de spilt inn til samfunnsplanen, som er på høring.

Lavt utdanningsnivå

Mange flytter ut for å studere og får seg deretter jobb andre steder. Befolkningen i Øygarden er lavt utdannet, viser tall fra Nav. I 2019 hadde 27 prosent av befolkningen over 16 år universitets- og høyskolenivå, mot 34 prosent på fylkesnivå.

– Det er ikke gitt at unge flytter tilbake til Øygarden etter endt utdanning, sier Emil Øvretveit, som leder Ungdommens kommunestyre i Øygarden.

Han tror kommunen rett og slett ikke er attraktiv nok.

Tre ting må til for at Emil Øvretveit flytter tilbake til Telavåg etter utdanningen: Jobb, trivsel og gode tjenester. Foto: Privat

Jobb og barnehage ikke nok

Det er høy sysselsetting i industri, bygg og transport, og lav sysselsetting i mer urbane tjenestenæringer sammenlignet med resten av landet, ifølge Nav.

– Det er sjelden at «hipt og kult» og «Straume» passer i samme setning, mener Øvretveit.

Han studerer media og kommunikasjon ved Universitetet i Bergen og har to deltidsjobber: På Nordsjøfartmuseet i Telavåg og på biblioteket på Straume. Ellers går det i politikk, quiz og studentliv i Bergen.

– Jeg har jo lyst til å flytte tilbake til Telavåg, men hva som skal til, er et godt spørsmål. Premissene må være jobbmuligheter og gode tjenester, men det er ikke nødvendigvis nok til at jeg får lyst til å flytte tilbake, sier den utflyttede studenten.

– En kjempeutfordring

– Dette er en stor utfordring. Hvis vi skal tilrettelegge arbeidsplasser, må vi på lang sikt vite at vi har nok av andre attraktive tilbud i kommunen, sa Oscar Eide i CCB Energypark på et møte der næringslivet ga innspill til samfunnsplanen.

Energiparken vil ha behov for kompetente folk innen en rekke nye fagfelt de neste årene: Automatisering, hydrogen, karbonfangst og -utnyttelse, biosirkulære prosesser og teknologi, programmering, innovasjon, kommersialisering og innovasjonsfinansiering, for å nevne noen.

– Jobbmulighetene er her. Båtskyss vil kunne forenkle jobbpendling begge veier, men også korte ned avstanden til bytilbud og urbant liv. Samtidig må vi bli flinkere til å løfte frem de gode tilbudene Øygarden har, for eksempel flotte idrettsanlegg og det Straume tilbyr, sier viseadministrerende direktør Ronny Haufe i CCB.

Øygarden og Askøy er kommunene i fylket med flest arbeidsledige i forhold til antall utlyste stillinger. Det betyr at mange er arbeidsledige til tross for at mange stillinger er utlyst. De ledige har ikke den kompetansen arbeidsgivere trenger.

Mismatch

– Det er en mismatch mellom behovene i arbeidslivet og den kompetansen de Nav-registrerte har. Å øke utdanningsnivået for disse gruppene er et viktig grep for å sikre varig tilknytning til arbeidslivet, sier Nav-sjef Nina Andersen i Øygarden.

Øygarden er i en særstilling i fylket når det gjelder andel unge uføre, kriminalitet, andel lavtutdannede, sosialhjelpsmottakere, Nav-brukere og høyt sykefravær. Ingen andre kommuner i fylket har en så lav rangering på levekår.

Samtidig kommer kommunen bedre ut på lønnsnivå, og det er færre barnevernstilfeller enn i en del andre kommuner. Men til tross for at øygardinger har høy inntekt, så er det en høy grad av utenforskap.

Hele skoleløpet

Å få flere til å fullføre og bestå videregående er et tema i samfunnsplanen som nå er på offentlig høring. Forrige skoleår fullførte og bestod 86 prosent av elevene alle fag ved Sotra vidaregåande skule, det er ni prosent flere enn for to år siden.

Rektor Torstein Telle og assisterende rektor Erik Henneli på Sotra vidaregåande skule mener gjennomføringsgraden henger sammen med det som skjer helt fra 1. klasse og etterlyser en mer helhetlig tankegang fra kommunen sin side.

– Har vi ambisjoner for grunnskole og videregående, vil flere ta høyere utdanning, tror Telle.

En del videregående-elever pendler over broen. Ungdom har etterlyst mer spennende linjer på Sotra. Telle mener linjene, programområdene, er spennende nok, men vedgår at mange elever ikke kjenner innholdet i de ulike tilbudene. Bedre overgangsordninger og yrkesveiledning må til.

– Innholdet fornyer seg, men skal vi ha nye programområder, trenger vi politisk drahjelp, sier han.

Ny videregående skole på Straume er i støpeskjeen. Telle håper fylkeskommunen ser til Åsane, der både rådhus, kulturhus og bibliotek er samlokalisert med ny skole. Et bygg med andre kompetansemiljøer, som også næringslivet vil bruke, tett på elevene.

– Det må bli en annen type skole enn den tradisjonelle, sier Torstein Telle.

Slik kan nye Sotra vidaregåande skule bli. Foto: Vill Urbanisme