Arbeidet med byparken startet for fullt denne uken. Området, som til nå har vært brukt til sauebeite, skal forvandles fullstendig. Det ligger mellom Lonavegen og boligblokken Straumeporten, ved nedkjøringen til Kystbygarasjen.

Strilsk, ikke jålete

– Det blir en fin, liten bypark på Straumes premisser. Parken skal være strilsk og ikke et jålete prosjekt, sier Rainer Stange, partner, professor og landskapsarkitekt Rainer Stange i Dronninga Landskap. Selskapet har tegnet «Sartorlunden».

– Det er trendy med byparker om dagen, «alle» vil ha det. Det spesielle her er at man forvandler et kjøpesenter til en by. Vi ser på dette som et nasjonalt prosjekt, der folk vil komme fra hele landet for å se hvordan området er transformert, spår Stange.

Her blir det park. Foto: Inger Elise J. Økland

Stier

Her kommer Sartorpromenaden, som er 600 meter lang og bred nok til at flere kan gå ved siden av hverandre. En trapp tar deg opp 4–6 meter på to utsiktspunkt, ett i sør og ett i nord.

Over 2,6 mål med grus, fast dekke og trapper med universell utforming, gjør lunden ideell for trening, heter det i beskrivelsen av Sartorlunden.

– Vi har vært opptatt av å skape mange tørre, gode steder å gå. Vi bruker grus fra Sotra og Hardangerskifer. Trygg belysning gjør det fint også om kvelden. I stedet for å drenere sumpen lager vi et flott vannspeil, sier han. Det blir som en flytende fugleøy.

Sartor står for utbyggingen av parken og forskutterer kostnadene. Ernst Einarsen i Sartor Holding ser for seg skøyteis på vannet vinterstid.

Foto: Dronninga Landskap

Skjermet

– Det blir en nydelig, rolig plass med utkikkspunkt og småveier, med et fantastisk planteliv, plommetrær og epletrær. Her kan folk forsyne seg med frukt, sier han.

Hardføre busker og «kystplanter» skal skape le for vinden i kystparken. Rogn, selje og einer bevares. Det skal dekoreres med blant annet purpurlyng og klokkelyng. Ti Trigger-benker og sykkelstativ skal plasseres rundt omkring. I tillegg kommer det utendørs treningsapparater midt i parken.

– Dette er utrolig spennende. Det blir et mini-arboret, oppsummerer Einarsen.

Den gamle løen blir bevart. Ideen er å gjøre det om til en paviljong med en enkel kafé. Foto: Inger Elise J. Økland (arkivfoto)

Fra fjøs til kafé

Tanken er å gjøre det gamle fjøset til en paviljong med en enkel kafé, som Einarsen ser for seg kan driftes av lag og organisasjoner. Dronninga Landskap er også involvert her, og tanken er å la en interiørarkitekt gjenbruke materialer fra andre bygg som skal rives på Straume i kafeen. Einarsen overlater til kulturavdelingen i kommunen å følge opp dette.

– Det er ikke så ofte vi bygger parker, det er utrolig gøy å få lage en park som skal glede mange i årene som kommer, sier Stein Wikholm. Parken holder seksti arbeidstakere i anleggsgartnermesterfirmaet Wikholm i arbeid frem til sommeren.

Bærekraft er sentralt i prosjektet. Alt av material skal være så kortreist som mulig og anleggsmaskinene går enten på strøm eller biodiesel.

Foto: Dronninga Landskap
Fra balkongene i Straumeporten kan beboerne se ned på byparken. Parken blir en forlengelse av «hagen», eller fellesområdet, til boligblokken. Foto: Inger Elise J. Økland (arkivfoto)