– Vi ønsker at skolene er restriktive med reising og store tilstellinger, sier Anne-Merete Vabø Haugane, kommunalsjef for oppvekst i Øygarden.

Kommunen har gått ut med råd om at skoler og barnehager må være restriktive når det gjelder turer som medfører kontakt med flere personer.

Kan stoppe turer

Det handler blant annet om idrettsturneringer, forsamlinger, kollektivreiser hvor man kommer i kontakt med mange andre, og steder hvor man er tett på nye folk over tid eller for eksempel bruker felles tastatur og liknende.

– Skal klasser for eksempel på Vilvite i Bergen, kan turen utsettes, sier Haugane.

Kommunen vurderer også situasjonen opp mot samlinger som ikke er i regi av skoler.

– Vi må gjerne se på arrangementer i tillegg. Vi jobber med dette nå, sier smittevernlege Jens Eikås.

Etter det Vestnytt har fått tips om, har en tur til Vilvite som sjetteklassinger på Skogsvåg skule skulle på onsdag, blitt avlyst. Elever ved Sotra videregående skole skulle før påske på tur til Tyskland, men også denne skal ha blitt avlyst.

Det er ikke gitt at alle skoleturer eller samlinger må avlyses. Kommunen viser til at det kan være reisemål der man i liten eller ingen grad kommer i kontakt med andre.

Stenger ikke

Retningslinjene er for å forebygge unødvendig smitte blant elever, barn i barnehager og ansatte. Bø kommune i Vesterålen har valgt å stenge alle skoler, selv om det ikke er noen med påvist korona-smitte i hele kommunen. Det er per nå ingen planer om så drastiske tiltak i Øygarden.

– Vi ser på hvordan vi eventuelt skal håndtere en slik situasjon, sier kommunalsjefen.

Å stenge skoler eller andre enheter dersom det blir et lokalt korona-utbrudd, er opp til smittevernlegen. Men dersom mange ansatte må i karantene, må kommunen selv vurdere om det er nødvendig å stenge. Så langt er man ikke i nærheten av en slik situasjon, og kommunen tar grep for å hindre at det blir nødvendig.

– I dag har jeg bedt om at et kurs der mange rektorer skulle samles, skulle avlyses, sier Haugane.

Leirskoler i fare

Hun legger vekt på at smittevernlegen, kommuneoverlegen og andre ansatte gjør en stor innsats. Det er umulig å si hvor lang tid det tar før korona er på retur, men det kan ta mange måneder.

– Det er for tidlig å si hva som skjer med leirskole-turene i mai. Men det er liten grunn til å tro at korona-problematikken over i mai, sier Anne-Merete Vabø Haugane.

Får de nye rådene konsekvenser for turer du eller dine skulle vært på? Da vil vi gjerne høre fra deg.