• Hjeltefjorden svømmehall

  • Blomvåg Vest

  • Arseta veganlegg (Rongesletta)

Dette er prosjekter dagens Øygarden kommune fortsatt betaler konsulenttjenester for i 2021, på en rammeavtale som er

  1. for lengst utgått

  2. overskredet med over 60 millioner kroner

I kontakten, som ble inngått i 2016, heter det at rammeavtalens varighet er på maks fire år, men også at «kontrakten vil likevel berre vare fram til Øygarden kommune vert slått saman med ein eller fleire andre kommunar». Foto: Skjermdump

– Ikke lovlig

Da Vestnytt skrev om overskridelsene på rammeavtalen i romjulen, var Malin Arve, ekspert på offentlig anbud ved NHH, klar på at å fortsette å jobbe på prosjektene når verdien til rammeavtalen er overskredet, var «rett og slett ikke lov». Hun fikk støtte fra advokat Marianne Dragesten, som sa:

– Selv om det er de samme prosjektene som er videreført, er dette klart ulovlige direkte anskaffelser fra kommunens side, da overskridelsene er store i forhold til angitt verdi.

Dette gjenstår i prosjektene:

I Hjeltefjorden svømmehall er både Asplan Viak og HR Prosjekt involvert. Dette prosjektet er nesten avsluttet.

– Det er imidlertid en liste over feil og mangler som ikke er sluttført. Det vil være noen timer på oppfølging av dette fra HR, men det er snakk om svært avgrenset arbeid, skriver økonomisjef Anne Erdal i en e-post 19. januar.

Når det gjelder Blomvåg Vest, som ble lyst ut i fjor høst, er det en totalentreprise der videre prosjektering blir utført av entreprenør, ifølge Erdal.

– Det kan bli noen få timer med oppfølging på tegninger, dette vil være minimalt, skriver Erdal, og forteller at samferdsel i kommunen er byggherre.

– Vurderer behov for konsulentbistand

I Arseta-prosjektet ble andre byggetrinn også lyst ut i fjor. Her skriver Erdal at «Prosjektet er ein totalentreprise og HR- prosjekt vert tiltransportert Totalentreprenøren.»

– Vi vurderer om det vil være behov for å kjøpe inn konsulentbistand i forbindelse med bygging av kulverten, skriver hun, og opplyser at også her har samferdsel byggeherreansvaret.

Økonomisjef Anne Erdal har vært vanskelig å få tak i for oppfølgingsspørsmål. Foto: Anne Jo Lexander (arkiv)

Dette får vi ikke svar på:

Vestnytt har de siste tre ukene forsøkt å komme Anne Erdal i tale, både gjennom telefon, SMS og e-post uten hell. Heller ikke kommunaldirektør Rune Lid har vært tilgjengelig på telefon eller SMS. Vi får derfor ikke svar på blant annet:

  • Var det aktuelt å lyse ut konsulentbistanden på ny da byggetrinn to i Arseta ble lyst ut i fjor sommer?

  • Vil det være aktuelt å lyse dette ut igjen, siden den opprinnelige rammeavtalen for 2016–2020 er overskredet med over 60 millioner kroner?

  • Hvor mange flere timer og/eller hvor mye mer av utgifter regner kommunen å bruke på HR Prosjekt på dette Arseta-prosjektet frem til byggeslutt?

Vi har også vært i kontakt med Per Ivar Mathiassen hos HR Prosjekt. Han ønsker ikke å kommentere saken i media.

Interessert i flere nyheter fra næringslivet? Abonner på Vestnytt sitt ukentlige næringsbrev her!

Vestnytt retter 10.02.21 klokken 07.42: I en tidligere versjon skrev vi at vi hadde forsøkt å få kontakt med kommuneledelsen i to uker. Det gjaldt da artikkelen var ferdigskrevet. På tidspunktet artikkelen ble publisert var det gått tre uker siden vi forsøkte å få tak i dem uten hell.