Utsagnet falt under mandagens møte i formannskapet, der politikerne fikk det de var enige om var en grundig orientering av økonomisjef Anne Erdal om hvordan dagens kommune håndterer innkjøp.

Det på bakgrunn av oppslagene i romjulen om at gamle Øygarden kommune brukte over 70,8 millioner kroner på en konsulentavtale estimert til ti millioner kroner, og som dagens kommune har betalt åtte millioner kroner på.

– Gjør ting korrekt fra 2020

– Hvordan har vi betalt for dette, lurte Marianne Sandal Bjorøy (Ap) på.

– De er ført i investeringsregnskapet på de prosjektene de gjelder, svarte Erdal, og lovte at budsjett og overskridelser vil komme klart frem i sluttregnskapene til det enkelte prosjekt.

Ved sammenslåingen overtok den nye kommunen alle forpliktelser fra de gamle, inkludert det å fullføre prosjekter som var startet opp, forklarte Anne Erdal. Foto: Skjermdump

Erdal understreket gang på gang at dagens kommune håndterer innkjøp annerledes enn de gamle kommunene. Den største endringen er en egen avdeling for innkjøp og investering.

Denne avdelingen er opptatt av å følge opp kontrakter etter at de er inngått, forsikret Erdal, og sa:

– Vi kunne sikkert sett på hva som var blitt gjort feil i de gamle kommunene, men vi valgte å konsentrere oss om å gjøre ting korrekt fra 2020 og utover.

Samtlige politikere som tok ordet, ga uttrykk for tiltro til at dagens administrasjon gjør det de kan for å ha gode rutiner.

Nils Kåre Skoge (H) mener det ikke er riktig om den nye kommunen «bare» skal gå inn i enkeltsaker, når alle tre kommuner har bidratt til dagens skrale kommuneøkonomi. Og å gå inn i samtlige kommuner som er nedlagt, vil være «å dra det for langt». Foto: Anne Jo Lexander (arkiv)

Men hva med det som har skjedd?

På forhånd ga ordfører Tom-Georg Indrevik (H) beskjed om at mens formannskapet skal se på hva dagens kommune gjør, er det kontrollutvalget som tar for seg hva som har skjedd i den gamle kommunen.

Det er ikke alle enige i.

– Jeg forstår at mange har spørsmål om saken, men hvorfor skal kontrollutvalget bruke tid og krefter på noe som er gjort?, spurte Nina Glesnes (SL). Hun vil heller vende blikket fremover.

Det samme mener Nils Kåre Skoge (H).

– Den gamle kommunen er nedlagt, ikke bruk for mye penger på dette. Det kommer sjeldent noe godt ut av å se tilbake i tid, sa han. Skoge la til at «det er unødvendig å hausse opp en sak bare fordi en journalist har skrevet en del ting om noe».

– Jeg har full forståelse for at folk spør, men de spør om andre ting også, sa Skoge videre.

Marianne Sandahl Bjorøy (Ap) ville ikke slippe konsulentsaken. – Det er uheldig for den nye kommunen at denne typen oppslag kommer med jevne mellomrom, sa hun. Hun mener det går ut over omdømmet til dagens kommune. Foto: Anne Jo Lexander (arkiv)

– Uheldig med denne typen oppslag igjen

En tidligere sak om overskridelser av inngått avtale i gamle Øygarden kommune, rammeavtalen om grunnarbeid og vegvedlikehold, ligger nå inne hos KOFA (klagenemda for offentlige anskaffelser), og dagens kommune risikerer bot. Konsulentsaken var, inntil romjulen, ukjent for politikere og administrasjonen.

Nettopp fordi det er sak nummer to med store overskridelser, er det viktig å gå inn i saken, mener Marianne Bjorøy:

– Overskridelsene har økonomisk konsekvens også for den nye kommunen. Dessuten er det viktig for kommunens omdømme at vi sjekker dette. Det tar seg dårlig ut om vi bare går videre og sier vi har full tillit, særlig når dette er sak nummer to som dukker opp, påpekte Bjorøy.

Nina Glesnes (SL) forstår at folk har spørsmål, men mener det viktigste er å vende blikket fremover. Foto: Anne Jo Lexander (arkiv)

Frykter bot

– Vi er ikke ute etter å ta noen, tvert imot har vi et godt samarbeid med administrasjonen. Vi må vite hva som gikk galt for at vi kan gjøre bedre innkjøp. Tar vi ikke tak i dette, mister vi mye av integriteten ute hos folk, understreket leder av kontrollutvalget, Mons Tore Nakken (Ap).

Nina Glesnes ønsker ikke at dagens innbyggere skal straffes for driften i de gamle kommunene, ved å risikere at flere saker blir klaget inn til KOFA.

– Vi som politikere har nå fått med oss at det har foregått ting som ikke har vært regelmessig. Vi tar tak i dette gjennom nye innkjøpsregler. Det skal vi være glade for, mente hun.