Det går mye i korona om dagen.

Heldigvis hender det at journalistene får tid til å skrive om noe annet også. Ikke minst har vi mange gode reportasjer fra tiden før korona, for de av oss som husker de dagene.

De eldste er eldst, sies det. Og de sier ofte at «alt var bedre i gamle dager». Nå tror jeg de fleste av oss kan si oss enige i det.

Med disse sakene kan du i det minste late som at du er i koronafri sone. God lesing!

1. Korpsgutten fra «Lodikken» som ble sjef for hele storkommunen

– Jeg har fått venner for livet, sier Rune Lid fra tiden som rådmann i Sund kommune. Foto: Anne Jo Lexander

Les hele saken: – Enten er man hardhudet, eller så blir man det.

Solen skinner for første gang på lenge utenfor vinduene i andre-etasje på Skjenet på Straume. Her sitter kommuneledelsen i Øygarden.

En halvfull kopp med kaffe som er blitt kald står fremfor Rune Lid.

Da han sa ja til å lede kommunesammenslåingen, visste han at det ville bli krevende. To år med i snitt 60-timers arbeidsuker til tross:

– Jeg hadde gjort det igjen, sier 52-åringen.

Les reportasjen om kommunedirektøren i Øygarden.

2. Kampen mot matsvinn: – Smak og lukt før du kaster maten

Kjøpmann Hammersvik viser fram bakeriansvarlig Janne Jensens hjemmelagde krutonger. Laget av brødet som ikke blir solgt på Meny på Straume. Foto: Kaja Distad Carlsen

Les hele saken: Hjemmelagde krutonger, nesten utgått svinestek og kortreiste utfordringer. De lokale matbutikkene har flere tiltak mot matsvinn

Gjennomsnittlig går 42 kilo spiselig mat, rett i bosset, for hver av oss, hvert år. En familie på fire kaster 168 kilo mat årlig i sitt eget hjem.

Totalt ble minst 390.000 tonn spiselig mat kastet i Norge i 2018, inkludert hele verdikjeden, fra produsent til forbruker.

Det tilsvarer 74 kilo matsvinn for hver og en av oss.

Alle ledd i matindustrien har blitt flinke til å redusere matsvinnet, unntatt vi. Forbrukerne er verstingene!

3. Når helgen nærmer seg, søker Jahn Harald tilflukt i teltet, året rundt.

Hengekøyen er et av de beste kjøpene Jahn Harald Ekeland har gjort. Foto: Anne Jo Lexander

Les hele saken: Her overnatter Jahn Harald 50 netter i året

Fordelen med å overnatte ute i naturen om vinteren, er at du slipper alle insektene.

Musene derimot, kommer du kanskje ikke unna.

Det har Jahn Harald Ekeland fått smake.

For - når det piler en liten skogmus over den vesle ansiktsåpningen i soveposen din og du fortsatt er i halvsøvne, er det fort gjort å gape over besøket i ren refleks.