Foto: Christian Hellevang
Foto: Christian Hellevang
Foto: Christian Hellevang
Foto: Christian Hellevang
Foto: Christian Hellevang
Foto: Christian Hellevang
Foto: Christian Hellevang

Jan Martin Lerøy var født og oppvokst på Lerøy, han var fiskehandler og en av eierne av båten MK Blia som gikk ned under nordsjøfart 11. november 1941. Hele 42 mennesker omkom.

MK Blia ble eid av rederiet A/S Jan Lerøy der Jan Martin Lerøy var disponent og en av flere eiere. Lerøy var en aktiv motstandsmann og han ble i 1943 arrestert av tyskerne.

Skjebnen til Jan Martin Lerøy var nådeløs, han ble sendt til Tyskland og ble der en såkalt «Nacht-und-Nebel»-fange (NN-fange). Dette var fanger som skulle forsvinne i «natt og tåke» ved å isoleres i spesielle leirer uten kontakt med omverdenen. Han ble sendt til konsentrasjonsleiren Natzweiler i Alsace (Frankrike). Natzweiler var en beryktet leir, av de om lag 500 norske Natzweiler-fangene omkom nærmere halvparten. Jan Martin Lerøy døde i denne leiren 16. juni 1944.

Foto: Christian Hellevang

Jeg besøkte konsentrasjonsleiren Natzweiler mandag 24. juli 2017 for å se leiren Jan Martin Lerøy døde i. Selv om det var midt på sommeren, var det kaldt og fuktig i denne leiren, og man fikk fort et inntrykk av at dette hadde vært en leir som det måtte ha vært umenneskelig tøft å være i.

Det er laget flere utstillinger i leiren, så man får muligheten til å se gasskammer, galgen, kremasjonsovnen, fengslet, sykehuset og brakkene som fangene bodde i.

Det gjør et sterkt inntrykk å besøke Natzweiler. Det er viktig at unge mennesker får besøke konsentrasjonsleirer og at vi fortsatt husker dem som gav sitt liv for oss. For de som ønsker å vite mer, så arrangerer den norske Natzweiler- og Dachaukomiteen en egen tur til konsentrasjonsleiren Natzweiler den 9.september 2017 med kransenedleggelse i leiren, denne turen er et samarbeid med Nederland.

Christian Hellevang

  • Christian Hellevang er bosatt på Ås i Akershus og har et slektskap til Lerøy-familien.